Objavljamo najbolj ganljivi zgodbi kampanje »Mali človek s svojo veliko zgodbo«!

Zbiranje vaših prispevkov v kampanji ozaveščanja o plačilni nedisciplini z imenom »Mali človek s svojo veliko zgodbo« je zaključeno. Prav vsem avtorjem se iskreno zahvaljujemo za čas, ki so si ga vzeli, ter za osebne in poučne zgodbe, ki so nam jih poslali. 

Izmed vseh vaših prispevkov sta se nas najbolj dotaknili naslednji 2 zgodbi: »Mali človek z veliko zgodbo: zakoni, da te kap« ter »Velika goljufija slovenskega podjetja« (prirejen naslov).  

Verjamemo, da bomo prav z ozaveščanjem javnosti spremenili miselnost v Sloveniji , zato obe zgodbi javno objavljamo na portalu Stop Neplačniki in na Facebooku. Skupaj bomo dosegli, da bo pošteno poslovanje spet postalo samoumevna vrlina in skupaj bomo spremenili Slovenijo!

Zgodbi sta anonimizirani in po potrebi prilagojeni. Avtorja bosta o izboru obveščena po elektronski pošti, v zahvalo bosta prejela tudi simbolično darilo.

 

Vaše mnenje šteje! Vabimo vas, da nas obiščete na Facebooku in napišete svoje mnenje o obeh zgodbah in o krivicah. ki sta jih avtorja doživela zaradi plačilne nediscipline. Obenem vas vabimo. da zgodbi delite naprej in nam pomagate ozaveščati Slovenijo. Hvala že vnaprej! 

 

Ekipa Stop Neplačniki1. Zgodba

Mali človek s svojo veliko zgodbo: Zakoni, da te kap!

 

V rokah držim najemno pogodbo za obdobje od  7. 11. 2012  do 19. 9. 2013, sklenjeno s podjetjem Podjetje d.o.o. iz Kranja. Zataknilo se je že pri neplačevanju obrokov varščine do 30. 5. 2013,  neplačevanju obratovalnih stroškov za poslovni prostor in na koncu z neplačano najemnino. To so bili razlogi za odpoved najemne pogodbe.

 

Po izpraznitvi so ostali neporavnani računi obratovalnih stroškov, podjetje najemodajalki dolguje cca 1100EUR, očitno tudi dobaviteljem. Prazne obljube o poravnavi vseh obveznosti so rodile izbris podjetja iz sodnega registra dne 6.11. 2014. Kljub temu še vedno obratuje v novo nastalemu s.p., registriranem na istem naslovu v Kranju, s poslovno enoto v Škofji Loki - gre za gostinske storitve.

 

O stilu poslovanja ne bom izgubljala besed,  gospod x  očitno uspešno izkorišča večkratne poslovne priložnosti na različnih lokacijah, kar mu omogoča ohlapna zakonodaja.

 

2. Zgodba

Velika goljufija slovenskega podjetja

 

Zozdravljenji! Kot sami veste, je v Sloveniji veliko neplačnikov. Želim izpostaviti zgodbo iz podjetja Podjetje d.o.o.. Sem bivši zaposleni v podjetju, ki ga vodijo takorekoč kar delavci sami, saj se oba šefa, gospod x in gospod y večino časa igrata skrivalnice. V dobrih 6 mesecih sem spoznal samo gospoda x, ki je glavni za urejanje poslov v tujini in predajo.

 

Moja zgodba se je začela takole. Bilo je leto 2013, ko sem iskal mojo prvo uradno zaposlitev v Sloveniji. Ker pa je seveda po dobrem letu in pol nisem našel oziroma dobil, sem se odločil, da se podam s trebuhom za kruhom čez meje Slovenije.

 

Pa sem 5.11.2013 bolj po nesreči naletel na Podjetje d.o.o., ki ni zahtevalo predhodnega znanja nemškega jezika za delo v Nemčiji. Kontaktiral sem gospoda x za sestanek. Pogovori so potekali bolje, kot sem pričakoval. Pomenila sva se o plačilu, bivanju, delu, opremi, ... Zmenili smo se, da 23. 11. 2013 odpotujemo delat v Nemčijo, v Fussen. Z bodočimi sodelavci smo dobili novo orodje, nov udoben avtomobil. Vse v najlepšem redu. Dobili smo tudi načrt, kako priti do našega prenočišča v Robhauptnu.

 

Srečno smo prispeli v hišo in si jo ogledali, imela je dve nadstropji. Spodaj so bili podnajemniki, mi pa smo bili v prvem nadstropju, ki je imelo 3 spalnice s po dvema posteljama, dnevno sobo, kuhinjo ter kopalnico. No, v eni od sob je bilo samo ogrodje postelj brez vzmetnic. Težavo smo hitro rešili, dve deki in za silo je bilo. Z lastnico smo se zmenili, da nam bodo izpraznili sobo, ker je bila v sobi še nekaj pohištva, starinske omare Ludvika drugega. Gospod x je zatrdil, da nam bo naslednji teden pripeljal novi dve vzmetnici ter poskrbel za izpraznitev sobe (že zdaj naj omenim, da nam je šele čez nekaj mesecev pripeljal izrabljane jogije z luknjami, tako da smo rajši spali na peni, ki smo si jo medtem priskrbeli). Nato nas je peljal še na večerjo. Zelo pohvalno.

 

Drugo jutro smo se odpravili okoli sedme ure zjutraj v 10km oddaljen Fussen, kjer je bilo gradbišče. Predstavil se nam je gospod iz nemškega podjetja in nam pokazal dve gradbišči. Delo je potekalo super, tudi s sodelovci smo se razumeli. Prišel je čas za prvo plačo. Prvo plača je bila super, nad pričakovano vsoto - 881 € za dober teden dela. Imeli smo odlične stike z delodajalci nemškega podjetja, bili so možje besede. Minilo je cca 14dni, ko je gospod x odšel nazaj v Slovenijo, češ na neke poslovne sestanke.

 

In tako se je začelo vse skupaj. Začeli smo ga klicati, on je nam vračal sms-e: pokličite tajnico in se zmenite z njo. Težave so se začele, ko nam je začelo zmanjkovati goriva v službenih avtomobilih ter potrebno delovno in zaščitno orodje, ... Poslali smo mu ne vem koliko sporočil za delovno obleko, orodja, lestve, čevlje, rokavice... Delali smo namreč na odprtih gradbiščih, v snegu, ledu, pri -20 stopinj celzija. No, ne morem tudi mimo letnih gum na službenih vozilih. Povrh vsega so nam pa še v stanovanju spodnji nemški podnajemniki izklapljali ogrevanje in zaklepali klet.

 

Hvala delovodji nemškega podjetja, ki nam je prinašal vso potrebno orodje in potrošni material za delo. Našega gospoda x smo skoraj na kolenih prosili, da nam naj priskrbi ustrezno orodje, lestve, oder ali dvižno košaro. Po cca mesecu nam je pripeljal kanto orodja, notri pa je bilo orodje, ki stane v Lidlu ali Hoferju 2€ po kosu. To orodje naj bi uporabljali za izdelavo eletričnih inštalacij v industriji. Seveda nas je ponovno rešil delovodja in pripeljal svoje orodje, da smo lahko delali.

 

Kasneje nam je gospod x le pripeljal nekvalitetne tanke tridelne aluminjaste lestve, dolge 10 metrov. Smo si mislili, bolje to, kot pa nič. Poprosili smo ga še za oder, odvrnil nam je, da ga bo poslal po pošti. V redu, smo si mislili, saj ti verjamemo. Bomo pa pač bolj počasi delali z lestvami, če ni odra.

 

Bližala se je novoletna plača. Bili smo razočarani, 1326 €, pa smo si mislili saj bo nasledna boljša. Spet smo delali s polno paro, Nemci so bili navdušeni, kako smo lahko toliko naredili v tako kratkem času, da niso uspeli tako hitro dostavljati materiala. Nemško podjetje je bilo zadovoljno, mi pa tudi.

 

Nedolgo zatem pa se je pripetila delovna nesreča. Sodelavec je padel z lestve, ker se je zvila stopnička, saj je bila lestev cenena in nekvalitetna. Sodelavca sem peljal do avtomobila, poklicali smo gospoda x. Prišel je v cca 10 minutah, pogledal, kaj se je zgodilo, in se po hitrem sprehodu odpravil v Avstrijo na nek nujni sestanek. Tako sva sodelavca s kolegom (ki je govoril nemško) prepeljala v bolnico, kjer so mu oskrbeli zlomljeno nogo in dali sredstvo proti strjevanju krvi. Nato smo se odpravili nazaj domov in poklicali gospoda x ter ga vprašali, kaj naj storimo s poškodovanim sodelavcem.

 

Gospod x je prišel naslednii dan zvečer po poškodovanca, da ga pelje nazaj v Slovenijo. S sodelavci smo se hitro zbrali in ga povprašali, kdaj bo dostavil orodje in delovni oder ter mu povedali, da so lestve zanič, da niso primerne za to vrsto dela. Povedal se mu, da morajo biti noge ustrezne lestve raztegljive v črko A in izolirane z gumijastimi nogicami. Odgovoril je, da bo našega dela kmalu konec in da ne potrebujemo pravih lestev, nakar smo mi odgovorili, da jih prav sedaj še kako potrebujemo. Ravno tako smo mu dali vedeti, da potrebujemo dvigalo, saj v dvorani, ki je visoka 15 m, ne moremo postavljati luči z lestvami, ker nimamo varnostnih pasov in bi bilo zato delo prenevarno.

 

Gospod x je povedal, da so bile omenjene zadeve poslane s tovornjakom. Razveselili smo se, da bomo končno dobili prave pripomočke, vendar na žalost s tem dogovorom ni bilo nič, zato nam je ponovno pomagal naš poslovodja, nam pripomočke posodil ter se dogovoril z drugimi, da nam jih odstopijo, ko sami ne delajo.

 

Vsa višinska dela sva s težavo naredila s sodelavcem, ker ostali tega niso želeli opraviti. Prišel je čas za plačo, znesek je bil lep, 2548 €, vsi smo se razveselili in si mislili, mogoče pa smo imeli samo začetno smolo z gospodom x.

 

S projektom smo zaključevali in bližala se je predaja. Imeli smo veliko dela s testiranjem, preverjanjem in označevanjem povezav. S sodelovcem sva delala telefonske linije, saj sem edini imel veliko izkušenj s telekomunikacijo in delilniki. Ravno sem v strežniški sobi, zapisoval oznake in odpravljal morebitne napake, medtem ko je sodelavec na drugem koncu hale po mojih navodilih preklapljal merilni odzivnik po vtičnicah, na višini 6 m. Na žalost je spet prišlo do delovne nesreče zaradi nekvalitetne lestve. Lestev se je premaknila in sodelavec se je z nogami zapletel v lestev in z višine padel na hrbet, kjer je obležal.

 

Po nekaj sekundah mi je preko radijske postaje javil, da je padel. Odhitel sem k njemu na drugo stran hale, okrog njega je že bila množica ljudi in poslovnih partnerjev, ki so si ogledovali stavbo. Nekaj trenutkov zatem je priletel helikopter, pripeljali so se tudi delovni inšpektor in policija. Postregel sem jim z vsemi potrebnimi informacijami in papirji. Reševalci so ugotovili, da poškodba ni prehuda, ter ga z rešilcem prepeljali v bolnico. Sodelavec je v bolnici ostal 10 dni, na srečo je dobil le modrice in si zlomil gleženj. Skoraj vsak dan sem ga obiskal, potem smo ga lahko odpeljali domov, kjer je 14 dni čakal na gospoda x, da ga prepelje v Slovenijo.

 

Od takrat naprej nismo niti pogledali več nekvalitetnih lestev, med delavci pa se je vladalo slabo vzdušje zaradi praznih obljub, nesreče, varčevanja pri stroških z gorivom. Naj omenim, da smo zadnje 3 mesece službena vozila tankali na svoje stroške. Če nam je ob tem gospoda x uspelo prepričati, da nam denar vrne, je bilo to kot zadetek na loteriji.

 

Spet je prišel plačilni dan, vendar nakazila na ta dan do večera še ni bilo. Vsi smo klicali gospoda x. Naslednji dan je bila plača nakazana, vendar le 825 € brez stroškov za malico, potnih stroškov in terenskega dela. Gospod x nekaj časa ni bil dosegljiv, nato smo ga le priklicali. Povprašali smo ga, kje je preostanek plače, pa nam je povedal, da je izgubil mobilni telefon, na katerem je imel dostop do spletne banke.

 

Minil je dober mesec, plače še vedno ni bilo, ne pri meni, ne pri sodelavcih. Z živci smo bili že čisto na koncu, čakali smo samo še piko na i., dnevi so minevali. Dober teden pred zaključkom našega dela je prišel nov delavec, ki je s seboj prinesel anekse k pogodbi, kjer so bile opisane le pravice delodajalca. Poklical sem gospoda x ter mu izrekel odpoved pred koncem aneksa.

 

Od takrat je minilo že 9 mesecev in nobenega evra več nisem dobil od podjetja, plačo sem prejemal le prve 3 mesece dela. Pravijo, da je prišlo do težav ter da ne vedo, kdaj bodo plače. Gospoda x sem neštetokrat poklical, mu pisal, pa nič. Vsakokrat mi odpiše: Vas pokličem jutri 1000%.

 

Ne vem pa, kako mi je odpovedal delovno razmerje, saj nisem ničesar podpisal. S sodelavci smo tudi ugotovili, da ni plačeval prispevkov za zdravstveno zavarovanje za naš čas dela v tujini. Poklical me je sodelavec, ki je bil po padcu z lestve 10 dni v bolnici, in me vprašal, če kaj vem, zakaj je on dobil račun za cca 2500 iz bolnice v Nemčiji.

 

11. 4. 2014 sem dobili zadnje obvestilo iz podjetja o prenehanju delovnega razmerja, ker sem kršil interni pravilnik dela, blatil firmo itd.

E-obveščanje o novostih E-obveščanje o novostih Zapri

Vpišite vaš e-mail naslov, mi pa vas bomo redno obveščali o novostih in spremembah, ki se dogajajo na spletni strani.